Tuesday, June 19

Studimi! Vetmia ju bën keq për shëndetin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Njerëzit janë zhvilluar për të qenë rreth të tjerëve. Kohë më parë, njerëzit kanë gjuajtur kafshë të tjera në grupe të vogla, ku kohezioni social, i ka ndihmuar ata të mbrohen nga grabitqarët. Të qënit i vetëm përballë kafshëve të egra, është e rrezikshme dhe stresuese. Duhet të jeni vazhdimisht vigjilentë për rreziqet.

Në një afat të shkurtër kohor, stresi mund të jetë i shëndetshëm. Por nëse zgjat, stresi i pakontrolluar bëhet problem. Stresi kronik ngre nivelin e një hormoni të quajtur kortizol në tru. Kortizoli zvogëlon reagimin e sistemit imun ndaj infeksioneve. Kjo mund të sjellë që neuronet në tru të jenë më pak aktive madje çon edhe në vdekjen e qelizave. Gjithashtu kontribuon në inflamacion, i cili është i lidhur me sëmundjet kardiovaskulare, hipertension dhe ndoshta mund të jetë një shkak i depresionit.

...

Share.

Leave A Reply